Home » Njemačka bilježi više islamofobnih zločina od prošle godine.
Svijet

Njemačka bilježi više islamofobnih zločina od prošle godine.

JOHN MACDOUGALL/AFP putem Getty Imagesa

Broj islamofobnih zločina u Njemačkoj se više  udvostručio od prošle godine, izvještavaju medije u ponedjeljak.

Prema njemačkoj novinskoj agenciji koja se poziva na vladin odgovor na upit zastupnika Kršćansko-demokratske unije (CDU) Christopha de Vriesa, 2023. godine zabilježeno je 1.464 zločina širom zemlje klasificiranih kao islamofobni, u usporedbi s 610 prethodne godine. Policija je već prijavila 137 islamofobnih zločina u prvoj četvrtini ove godine.

Dramatični porast zločina iz mržnje prema muslimanima povezan je s eskalacijom izraelskog rata protiv Palestinaca u Gazi. Njemačka vlada je ponovno izrazila zabrinutost zbog porasta rasizma prema muslimanima u zemlji od 7. oktobra.

Bilo kakvi napadi na muslimane u Njemačkoj, iz religijskih ili drugih razloga, “apsolutno su neprihvatljivi”, rekao je glasnogovornik vlade Steffen Hebestreit. “Gotovo pet milijuna muslimana u Njemačkoj ima svako pravo biti zaštićeno”, dodao je.

Njemačka organizacija protiv islamofobije i mržnje prema muslimanima sa sjedištem u Berlinu također je upozorila na rastući rasizam prema muslimanima usred eskalacije izraelsko-palestinskog sukoba u Gazi.

“Svjedočimo intenziviranju rasizma prema muslimanima u Njemačkoj. To je nešto što bi nas sve trebalo zabrinjavati i ozbiljno shvatiti”, rekla je Rima Hanano, voditeljica te nevladine organizacije. “Ne smijemo dopustiti daljnju normalizaciju nehumanih stavova i time ugroziti društvenu koheziju. Svi ljudi moraju biti zaštićeni od rasističkog, antisemitskog i drugog nehumanih nasilja i prijetnji.”

S populacijom od preko 84 milijuna ljudi, Njemačka ima drugu najveću muslimansku populaciju u zapadnoj Europi nakon Francuske. Od gotovo 5,3 milijuna muslimana u zemlji, više od tri milijuna je turskog podrijetla.