Home » Njemačke vlasti uhapsile židovskog aktivistu zbog propalestinskih demonstracija
Svijet

Njemačke vlasti uhapsile židovskog aktivistu zbog propalestinskih demonstracija

Udi Raz, anticionistički aktivist govori na prosvjedu protiv izraelskog režima. (Fotografija Svjetske socijalističke web stranice)

Njemačke vlasti uhapsile su židovskog aktivistu Udija Raza zbog organiziranja propalestinskih demonstracija u zemlji. 

Ovaj stanovnik Berlina izgubio je posao nakon što su ga njemačke vlasti označile kao antisemita jer je Izrael nazvao “državom apartheida”.

“Doselio sam ovamo s obećanjem da mogu živjeti svoj život u progresivnoj, demokratskoj, liberalnoj državi. Od 7. oktobra sve su maske pale. Jasno je da kada govorimo o Njemačkoj, ne možemo više govoriti o demokraciji”, rekao je Udi Raz, 34-godišnji anticionistički aktivist rođen u Izraelu u videosnimci na internetu.

Raz je otpušten s mjesta turističkog vodiča u Židovskom  muzeju u Berlinu kada je izraelsku okupaciju Zapadne obale nazvao “apartheidom”.

Raz koji je odrastao u Haifi osjetio je kako se oko njega plete teška namještaljka apartheida. Inferiorno postupanje prema Palestincima izazvalo je nelagodu zbog čega je morao emigrirati u Njemačku.

Mislio je da je Njemačka slobodna zemlja koja vjeruje u jednakost, ali kako je vrijeme prolazilo, njegova uvjerenja su se srušila.

“Njemačka promiče samo one Židove koji su voljni proizvoditi antimuslimanski diskurs. Židovi koji ne doživljavaju muslimane takvima bivaju obilježeni kao prijetnja ne samo njemačkoj naciji nego i samim Židovima,” rekao je Raz, citira Middle East Eye .

Raz je bio vodeći židovski mirovni aktivist u Berlinu. Njegovu skupinu Židovski glas za pravedan mir na Bliskom istoku koja govori protiv različitih oblika nepravde, uključujući supresiju Palestinaca od strane cionističkog režima, njemačka je vlada označila kao antisemitsku.

“Naša banka je suspendirala naš bankovni račun. Sparkasse. Ovo dolazi nakon duge historije sankcija, odustajanja od nas, jedne od najvećih židovskih organizacija u Njemačkoj”, rekao je Raz.

“Prosvjedi koje smo prijavili su zabranjeni, naše članove je privela i ispitivala njemačka policija. Za razliku od vodstva Hamasa, vlada Njemačke ne pravi razliku između cionizma i judaizma.”

Njemačke vlasti uhapsile su Raza prošlu sedmicu nakon što su otkazale i zabranile trodnevnu konferenciju skupine o Palestini. 

Konferencija je trebala ugostiti vodećeg britansko-palestinskog hirurga Ghassana Abu-Sittaha. Berlinska policija otkazala ga je u prva dva sata u petak.

Njemačka vlada pritvorila je i deportirala Abu Sittaha koji je trebao govoriti o svom radu i iskustvu nakon 7. oktobra u ratom razorenoj Gazi.

Abu Sittah se obratio X-u u petak, rekavši da je zadržan u berlinskoj zračnoj luci i da neće moći prisustvovati konferenciji na koju je pozvan da govori “o svom radu u bolnicama u Gazi”.

Abu Sittahu kojeg je njemačka policija ispitivala u zračnoj luci više od tri sata rečeno je da ako pokuša virtualno prisustvovati konferenciji ili pošalje videoporuku koja će se puštati za publiku, mogao bi dobiti godinu dana zatvora.

Od početka izraelskog rata protiv Gaze, njemačke vlasti guše palestinske pokrete solidarnosti diljem zemlje. Konferencija je bila posljednji primjer da je Njemačka eksplicitno jasno stavila do znanja da stoji na strani genocida koji je počinio Tel Aviv.

Raz je rekao da je Berlinski senat nekoliko sedmica pokušavao spriječiti Palestinski kongres da provede svoj program, a jedna od mjera bila je i zamrzavanje bankovnih računa te organizacije.

“Želimo da svi budu tretirani jednako, želimo da se poštuju ljudska prava i međunarodno pravo. Zbog toga je njemačka država vrlo neugodna, oni su u redu s režimom apartheida i njegovim genocidnim zločinima”, rekao je židovski aktivist.

Dovodeći u pitanje autoritet Izraela, Raz je rekao: “Izrael govori u ime cionističkih Židova, u ime rasističkih Židova. Izrael nije judaizam. Kada govorimo o slobodnoj Palestini od cionizma, također govorimo o slobodnom judaizmu od cionizma.”

Razova organizacija vodila je kampanju protiv zločina okupacijskog režima, pozivajući na prekid neprijateljstava u Gazi i zahtijevajući od njemačke vlade da obustavi diplomatsku, ekonomsku i vojnu potporu Izraelu.

Međutim, Židovski glas za pravedan mir na Bliskom istoku nije jedina skupina koja se našla na meti njemačke vlade u svojoj nemilosrdnoj podršci izraelskom režimu.

Otkako je Izrael započeo svoj smrtonosni napad na Gazu, Njemačka je ljude koji govore za Palestinu smatrala antisemitima.  

Yuval Abraham, Izraelac je nazvan antisemitom – jer je kritizirao Njemačku u suzbijanju svake kritike izraelskog rata u Gazi.

Prošle sedmice Njemačka je otkazala planirano gostujuće mjesto profesorice američkoj židovskoj filozofkinji Nancy Fraser nakon što je saznala da je potpisala propalestinsko pismo.

“Mislim na ovo kao na groznicu koja je zahvatila Njemačku i u manjoj mjeri Austriju. To je vrlo štetna stvar. Također mislim da je jako važno da Nijemci razumiju nešto od složenosti i širine judaizma, njegove historije, njegove perspektive. Oni na neki način potpisuju tu ideju o bezuvjetnom obećanju vjernosti Izraelu, da je to njemačka odgovornost — bezuvjetna potpora državi Izrael, rekao je Fraser u intervjuu za Jacobin.

“S obzirom na ono što Izrael trenutno namjerava, ovo je izdaja onoga što bih ja nazvao najvažnijim i najtežim aspektima judaizma kao historija, perspektive i tijela mišljenja,” dodao je akademik.