Home » OIC osuđuje SAD zbog blokiranja nastojanja Palestine za punopravno članstvo u UN-u
Svijet

OIC osuđuje SAD zbog blokiranja nastojanja Palestine za punopravno članstvo u UN-u

Foto AFP

Organizacija islamske suradnje (OIC) kritizirala je Sjedinjene Države zbog blokiranja zahtjeva Palestine za punopravno članstvo u Ujedinjenim narodima, usred genocidnog izraelskog rata protiv Gaze.

“Organizacija islamske suradnje izrazila je svoje duboko žaljenje zbog neuspjeha Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UNSC) da preuzme svoju odgovornost za dodjelu punopravnog članstva Države Palestine u UN-u, dok je palestinska nacija izložena najžešćoj razini agresije. , progonu i genocidu”, stoji u priopćenju OIC-a u petak.

Prema priopćenju, američki veto na nacrt rezolucije, koji je preporučio da se Palestini odobri punopravno članstvo u UN-u, u četvrtak, “krši odredbe Povelje Ujedinjenih naroda koja dopušta članstvo svim zemljama koje prihvate obveze sadržane u njoj”.

OIC je naglasio da potez SAD-a sprječava palestinski narod da ostvari “svoja legitimna prava” i “pridonosi produljenju historijskog ugnjetavanja” nametnutog palestinskom narodu već 75 godina.

Ističući “legitimno pravo” Palestine da utjelovljuje svoj politički i pravni status u UN-u, organizacija je rekla da priznanje Države Palestine “doprinosi postizanju mira i stabilnosti”.

OIC je pohvalio zemlje koje su glasale za nacrt rezolucije, rekavši da njihovo stajalište “pokazuje njihovu potporu istini, pravdi, slobodi i miru i njihovo odbacivanje politike” izraelskog režima.

Također je pozvalo zemlje koje su se suzdržale od glasovanja ili odbile rezoluciju da “preispitaju svoje stajalište u skladu sa svojim obvezama” prema međunarodnom pravu, Povelji UN-a i relevantnim rezolucijama.

Glasovanje u 15-članom Vijeću sigurnosti UN-a o državnosti predložio je Alžir, koji predstavlja arapske nacije u Vijeću sigurnosti.

Dok je 12 članova Vijeća glasalo za, SAD je očekivano stavio svoj veto protiv pokušaja Palestinske uprave (PA) da Palestina bude priznata kao punopravna članica Ujedinjenih naroda. U međuvremenu su Velika Britanija i Švicarska bile suzdržane.

Palestina je trenutno država promatrač koja nije članica. Zahtjev za punopravnom članicom UN-a treba odobriti Vijeće sigurnosti, a zatim najmanje dvije trećine Generalne skupštine UN-a.

Veto Washingtona došao je usred rata izraelskog režima protiv Pojasa Gaze koji je povećao simpatije prema Palestincima i međunarodne pozive na priznavanje Države Palestine.

Od početka ofenzive 7. oktobra, režim u Tel Avivu ubio je najmanje 33.970 Palestinaca i ranio gotovo 76.770 drugih.