Home » Palestinci u Gazi zahvaljuju američkim studentima na protestima solidarnosti
Svijet

Palestinci u Gazi zahvaljuju američkim studentima na protestima solidarnosti

Foto: AA

Dok propalestinski protesti nastavljaju bujati po američkim univerzitetskim kampusima, raseljeno stanovništvo Pojasa Gaze dijelilo je poruke zahvale za solidarnost studenata, nastavnika i drugih koji prosvjeduju protiv izraelske ofenzive.

Koristeći ograničena sredstva izražavanja koja su ostala na blokiranom području, gdje su izraelski napadi ubili preko 34.400 ljudi, Palestinac Abu Youssef Hamad je na svom šatoru napisao na engleskom:

“Hvala studentima na solidarnosti s Gazom. Vaša poruka je primljena.”

Govoreći za agenciju Anadolu, Hamad (43) je rekao da Palestinci u Gazi “nisu imali načina da izraze svoju zahvalnost studentima koji protestuju u Americi osim da napišu pismo zahvale na našim šatorima”.

“Zahvaljujemo svim studentima koji su bili uz nas i izrazili svoju solidarnost s rezultatom genocidnog rata koji se odvija u Gazi”, dodao je.

“Hvala vam, američki univerziteti”, pisalo je na još jednom od šatora postavljenih u južnom gradu Rafahu, gdje je utočište potražilo 1,4 milijuna prognanika iz drugih dijelova enklave.

Hamad je dodao: “Izražavamo našu zahvalnost svima koji stoje uz nas.”

Pozvao je studente da nastave s demonstracijama “sve dok ne završi razorni izraelski rat koji u Pojasu Gaze traje od 7. oktobra”.

Studenti na Univerzitetu Columbia u New Yorku pokrenuli su sjedenje u kampusu 18. aprila kako bi protestovali zbog stalnih financijskih veza svoje škole s firmama koje podržavaju izraelsku okupaciju palestinskog teritorija i “genocid” u Gazi.

Pro-palestinske studentske demonstracije od tada su se proširile na druga vodeća američke univerzitete, uključujući Kalifornijsko državni politehnički univerzitet, Humboldt; Kalifornijski univerzitet, Berkeley; Univerzitet Južne Kalifornije; Univerzitet Texas u Austinu; Univerzitet Yale; Univerzitet Minnesota – gradovi blizanci; Swarthmore College i Univerzitet Pittsburgh u Pennsylvaniji; Univerzitet Rochester u New Yorku; Massachusetts Institute of Technology (MIT); Univerzitet Tufts; i Emerson College; Univerzitet Emory; i Univerzitet Michigan u Ann Arboru.

Izrael je vodio brutalnu ofenzivu na Gazu od prekograničnog napada palestinske skupine Hamas 7. oktobra, za koji je Tel Aviv rekao da je ubio manje od 1200 ljudi.

Od tada je ubijeno gotovo 34.400 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a više od 77.400 je ozlijeđeno usred masovnog razaranja i ozbiljne nestašice potrepština.

Tel Aviv je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Izraelu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi zajamčila pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.