Home » Preko 900 uhapšenih na antiratnim protestima na američkim univerzitetima od 18. aprila
Svijet

Preko 900 uhapšenih na antiratnim protestima na američkim univerzitetima od 18. aprila

Hapšenja i represije nastavljaju se u američkim kampusima dok antiratni prosvjedi rastu

Najmanje 900 demontranata uhapšeno je od pokretanja propalestinskih demonstracija u univerzitetskim kampusima diljem SAD-a, gdje studenti bjesne protiv genocidnog rata izraelskog režima protiv Gaze koji podupiru SAD.

Washington Post je izvijestio o zbroju u nedjelju, 10. dan zaredom od protesta koji su započeli nakon što je Univerzitet Columbia postavilo kamp kako bi zahtijevalo prekid rata i izvršilo pritisak na školu da se odvoji od izraelskih financijskih interesa.

Smanjenje je tada počelo kada su univezitetske vlasti pozvale policiju, potez koji je izazvao više od 100 uhapšenih na univerzitetskom kampusu na Manhattanu.

Dva druga vrhunca u razbijanju protesta su policijske snage koje su okupile približno isti broj ljudi na Univerzitetu  New York i Emerson College u Bostonu.

Protestii su također izbili na brojnim drugim sjedištima učenja, uključujući Univerzitet Brown u Providenceu, Rhode Island, Univerzitet Michigan u Ann Arboru, Massachusetts Institute of Technology u Cambridgeu i Kalifornijsko državni univerzitet Humboldtu.

Protukampanja suzbijanja koja je uslijedila diljem zemlje dovela je do toga da je policija pribjegla metodama kontrole nereda protiv demontranata.

Metode su uključivale “iste alate i taktike” koje su korištene za suprotstavljanje hiljadama protesta koji su izbili diljem zemlje nakon što je policajac u Minneapolisu prije četiri godine ubio Georgea Floyda, izvijestio je dnevnik.

“Na Univerzitetu Emory prošle sedmice, policija u Atlanti rekla je da su policajci koristili ‘kemijske iritanse’ kako bi očistili kamp, ​​a policajac Državne patrole Georgije snimljen je na videu kako pištoljem za omamljivanje savlada čovjeka na tlu”, rečeno je.

Akademici su se u međuvremenu udružili diljem SAD-a pod zastavom Fakulteta i osoblja za pravdu u Palestini (FSJP).

Ranije u aprilu, ogranak FSJP-a u Georgiji pozvao je Morehouse College u Atlanti, koji je pozvao Joea Bidena kao govornika na početku 2024., da povuče svoj poziv kao sredstvo prigovora na predsjednikovu ulogu u omogućavanju izraelskog genocida.

Po Bidenovom nalogu, Sjedinjene Države izraelskom ratu pružaju bezrezervnu vojnu i obavještajnu potporu.

SAD je također stavio veto na nekoliko rezolucija Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda kojima se poziva na trenutni prekid vatre u brutalnom vojnom napadu koji je do sada odnio živote najmanje 34.454 stanovnika Gaze, većinom žena i djece.