Home » Palestinski Crveni polumjesec poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelski režim da otkrije sudbinu dvojice zaposlenika i šestogodišnje palestinske djevojčice
Svijet

Palestinski Crveni polumjesec poziva međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelski režim da otkrije sudbinu dvojice zaposlenika i šestogodišnje palestinske djevojčice

Foto AFP

PRCS je uputio apel u objavi na društvenim mrežama u četvrtak, 122 sata nakon nestanka članova njihovog osoblja Youssefa Zeina i Ahmeda al-Madhoona, kao i palestinske djevojčice Hind Rajab u četvrti Tal Al-Hawa u gradu Gazi.

“Hitno apeliramo na međunarodnu zajednicu da izvrši pritisak na izraelske okupacijske vlasti da otkriju gdje se nalaze Hind i PRCS tim”, kazali su iz PRCS.

Hind je 29. januara putovala u automobilu sa svojim daidžom Bahsarom Hamadom, njegovom suprugom i njihovo četvero djece, bježeći od brutalnog bombardiranja izraelskog režima.

Na njihovom putu Hamadin automobil zaustavila je izraelska vojska. Nakon zaustavljanja uslijedila je kiša metaka na Hamadin automobil koji je na mjestu ubio njega, njegovu suprugu i troje njihove djece.

Layan Hamada, 15,  je ubijena dok je razgovarala telefonom s ekipom PRCS-a,  dok je Hind Rajab još uvijek bila zarobljena u vozilu.

Oko 18 sati po lokalnom vremenu, tim PRCS-a stigao je na to područje kako bi spasio Hind koja je prema posljednjem ažuriranju ostala zarobljena sama u automobilu s mrtvim tijelima njezinog daidže, daidžinice i rođaka razbacanih oko nje.

Tim PRCS-a obavijestio je i koordinirao izraelske vlasti prije slanja kola hitne pomoći na lokaciju, ali je nevladina organizacija izgubila svaki kontakt sa svojom posadom nakon što je tim otišao po djevojčicu.

Od tada, zahtjevi za odgovorima rastu oko sudbine Hinda i medicinskih radnika PRCS-a.

Hindina majka, Wisam, također je uputila poziv međunarodnim organizacijama za ljudska prava za pomoć u otkrivanju što se dogodilo njezinoj kćeri.

Izrael je poveo svoj brutalni rat protiv opkoljene Gaze 7. oktobra nakon što je palestinska skupina otpora Hamas izvela operaciju bez presedana protiv okupacijskog entiteta u znak odmazde za njegove pojačane zločine nad palestinskim narodom.

Do sada je režim u Tel Avivu ubio najmanje 27.700 Palestinaca, većinom žena i djece, a ranio 67.000 drugih.