Home » Saudijska Arabija se obračunava sa tweetovima protiv izraelskog rata protiv Gaze
Svijet

Saudijska Arabija se obračunava sa tweetovima protiv izraelskog rata protiv Gaze

Getty

Saudijska Arabija  je pojačala hapšenja svojih građana zbog objava na društvenim mrežama vezanih za  rat u Gazi.

Saudijski građani su privedeni zbog komentara na internetu – neki datiraju i od prije deset godina – usred ionako ograničenog okruženja za političko izražavanje u zemlji, izvijestio je Bloomberg  u srijedu.

Hapšenja su motivirana “sigurnosnom zabrinutošću” povezanom s događajima od 7. oktobra u Izraelu i Gazi i posljedicama, rekao je Bloomberg pozivajući se na diplomate sa sjedištem u Rijadu i skupine za ljudska prava.

Izraelski rat protiv Gaze, u kojem je poginulo više od 34 500 ljudi – od kojih su većina žene i djeca – izazvao je val popularnih protuizraelskih osjećaja diljem regije s velikim protestima u SAD-u, Velikoj Britaniji i drugdje.

Rijad i njegovi regionalni saveznici, uključujući Egipat i Jordan, suzbili su proteste u svojim zemljama strahujući da bi propalestinski skupovi mogli ponovno pokrenuti pobune protiv vlasti u tim zemljama.

“Sjećanja na arapsko proljeće prije više od deset godina i dalje su svježa među regionalnim vladarima, koji očajnički žele izbjeći ponavljanje”, stoji u izvješću.

Izvori su za Bloomberg rekli da je nedavni val hapšenja u Saudijskoj Arabiji došao do izvršnog direktora u firmii uključenoj u gospodarski plan kraljevstva Vision 2030 – kamen temeljac programa prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana.

Uhapšeni je navodno dijelio mišljenja o ratu u Gazi koji su vlasti ocijenile “zapaljivim”, rekli su izvori.

Drugo hapšenje bilo je usmjereno na medijsku osobu koja je pozvala na bojkot američkih lanaca brze hrane u Saudijskoj Arabiji i navodno rekla da Izraelu “nikada ne bi trebalo biti oprošteno” i da se mora suočiti sa suđenjem za svoje ratne zločine u Gazi, prema izvorima.

Drugi izvor rekao je za list da saudijska vlada pokušava odvratiti ljude od objavljivanja objava na društvenim mrežama o ratu koji bi mogao utjecati na saudijsku “nacionalnu sigurnost”.

Izvješće dolazi u trenutku kada Saudijska Arabija i Izrael poduzimaju korake kroz sporazum postignut uz posredovanje Washingtona.

Bidenova administracija razgovarala je sa Saudijskom Arabijom i Izraelom o potencijalnom mirovnom sporazumu od prije 7. oktobra, a razgovori su nastavljeni tokom izraelskog rata u Gazi, ali čini se da još uvijek postoje kameni spoticanja za postizanje sporazuma.

Dok su pregovori s Rijadom još bili u toku, sporazum bi potencijalno mogao uključiti američku tehnologiju opskrbe za pomoć razvoju nuklearne energije u Saudijskoj Arabiji u zamjenu za normalizaciju odnosa s Izraelom.