Home » UNRWA: 360.000 bježi iz Rafe zbog izraelskih napada
Svijet

UNRWA: 360.000 bježi iz Rafe zbog izraelskih napada

Ashraf Amra – Anadolu Agency

Broj Palestinaca koji su bili prisiljeni napustiti Rafah zbog napada izraelskih snaga popeo se na 360.000, objavila je danas UN-ova agencija za palestinske izbjeglice.

“Gotovo 360.000 ljudi pobjeglo je iz #Rafaha od prve naredbe za evakuaciju prije sedmicu dana”, izjavila je UNRWA na X.

“U međuvremenu, na sjeveru Gaze bombardiranja i druge naredbe o evakuaciji stvorile su više raseljavanja i straha za hiljade porodicai”, dodaje se.

Agencija je dalje naglasila: “Nema se kamo. NEMA sigurnosti bez prekid avatre.”

Izrael vodi nepopustljivu ofenzivu na Pojas Gaze od 7. oktobra Više od 35.000 Palestinaca je od tada ubijeno u Gazi, većinom žena i djece, a 78.400 je ozlijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

Više od sedam mjeseci izraelskog rata, golemi dijelovi Gaze ležali su u ruševinama, prisilno raselivši 85 posto stanovništva enklave usred paralizirajuće blokade hrane, čiste vode i lijekova, prema UN-u.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremena presuda u januaru izrečena da  “vjerojatno” Izrael čini genocid u Gazi i naredila je Tel Avivu da zaustavi takva djela i poduzme mjere kako bi zajamčila pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

Međutim, od tada je Izrael preuzeo prijelaz Rafah, preko kojeg je gotovo sva humanitarna pomoć ulazila u Gazu. Nikakva pomoć nije dopuštena u Pojas otkako je Izrael podigao svoju zastavu iznad prijelaza.